Placuszki to był nasz wczorajszy obiad, zrobiłam je tak na próbę i powiem Wam, ze wyszły super. Moja Hania jak większość dzieci jest na bakier z wszystkimi warzywami i tylko zielony ogórek dla niej się liczy dlatego jak zobaczyła co się święci na obiad to już z góry zakładała, że nie będzie tego jadła, lecz ja poprosiłam ją o pomoc w mieszaniu ciasta i sosu przez co potem spróbowała placuszka bo przecież sama je robiła :), efekt był taki, że zjadła dwa :)
Placuszki z warzywami
25 dag mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 żółtej papryki
1/4 czerwonej papryki
1/2 puszki groszku
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1 ząbek czosnku
Sos śmietanowy:
250 ml śmietany 12%
1/4 czerwonej papryki
szczypiorek
przyprawy
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z sodą i przyprawami dodać jajko i mleko, następnie przy
pomocy łyżki lub trzepaczki wymieszać gładkie ciasto.
Do gotowego ciasta
dodać pokrojone w kosteczkę papryki, posiekany czosnek, odcedzony
groszek oraz szczypiorek i pietruszkę, wymieszać i na gorącym oleju
smażyć małe placuszki.
W trakcie smażenia placuszków przygotować sos.
Sos:
Śmietanę wymieszać z papryką i szczypiorkiem, następnie doprawić do
smaku solą oraz pieprzem ja dodałam dodatkowo szczyptę cukru.
Placuszki
podawać ciepłe z dodatkiem sosu śmietanowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz