Ciasto jest tak proste, że nawet dzieci w przedszkolu sobie z nim poradzą jest też bardzo ładne i doskonale się prezentuje na stole. Delikatne i piękne, a ja polecam spróbować.
Kolorowo mi :)
7 jajek
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżek oleju
różowy i żółty barwnik spożywczy
Dodatkowo:
1/2 litra śmietany 30%
3 różowe galaretki
1 z małym czubkiem łyżeczka żelatyny
Wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze ubijać, aż piana
będzie sztywna i biała.
Do ubitych białek dodać żółtka i ostrożnie
wymieszać, następnie dodać przesiana mąkę, proszek budyniowy i proszek
do pieczenia na koniec ostrożnie wymieszać z olejem ciasto podzielić na
trzy części do jednej dodać kakao, a pozostałe wymieszać z barwnikami.
Ciasto lać po czubatej łyżce porcjami jak zebrę do formy wyłożonej
papierem do pieczenia (33 cm na 23 cm), piec w temp 180st około
35min.
Masa śmietankowa:
2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i
zostawić do zastygnięcia, następnie pokroić w różne kostki. 1 galaretkę
rozpuścić razem z żelatyną w 1 szklance gorącej i przestudzić, zimną
galaretkę dodać do ubitej śmietany i dokładnie wymieszać na koniec dodać
galaretkowe kostki.
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa
placki, dolny ponownie umieścić w formie i wyłożyć na nim całą
gęstniejącą masę śmietankową, przykryć drugim plackiem i odstawić do
zastygnięcia, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Bardzo fajnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszności.
Aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuń