Ciasto jest tak proste, że nawet dzieci w przedszkolu sobie z nim poradzą jest też bardzo ładne i doskonale się prezentuje na stole. Delikatne i piękne, a ja polecam spróbować.
Kolorowo mi :)
7 jajek 
1 szklanka mąki pszennej 
3/4 szklanki cukru 
1 budyń śmietankowy 
2 łyżki kakao 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
7 łyżek oleju 
różowy i żółty barwnik spożywczy 
Dodatkowo: 
1/2 litra śmietany 30% 
3 różowe galaretki 
1 z małym czubkiem łyżeczka żelatyny
Wykonanie:
 Białka jajek ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze ubijać, aż piana 
będzie sztywna i biała.
Do ubitych białek dodać żółtka i ostrożnie 
wymieszać, następnie dodać przesiana mąkę, proszek budyniowy i proszek 
do pieczenia na koniec ostrożnie wymieszać z olejem ciasto podzielić na 
trzy części do jednej dodać kakao, a pozostałe wymieszać z barwnikami.
 Ciasto lać po czubatej łyżce porcjami jak zebrę do formy wyłożonej 
papierem do pieczenia (33 cm na 23 cm), piec w temp 180st około 
35min.
Masa śmietankowa:
2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i 
zostawić do zastygnięcia, następnie pokroić w różne kostki. 1 galaretkę 
rozpuścić razem z żelatyną w 1 szklance gorącej i przestudzić, zimną 
galaretkę dodać do ubitej śmietany i dokładnie wymieszać na koniec dodać
 galaretkowe kostki.
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa 
placki, dolny ponownie umieścić w formie i wyłożyć na nim całą 
gęstniejącą masę śmietankową, przykryć drugim plackiem i odstawić do 
zastygnięcia, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
 
 

Bardzo fajnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszności.
Aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuń