Chodził za mną dzisiaj jabłecznik, ale miałam za mało jabłek w domu więc zostawiłam go sobie na jutro, a dzisiaj zrobiłam na kolacje takie bułeczki. Hania jak to Hania :) stwierdziła, że to jest pizza w bułce, ale to dobrze bo ona kocha pizze :)
Bułeczki na słono
Ciasto:
1/2 kg maki pszennej
5 dag drożdży
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek oleju aromatyzowanego czosnkiem i bazylią
Dodatkowo:
5 długich parówek lub 10 krótkich
30 dag pieczarek
kilka plastrów żółtego sera
1 łyżka masła
kawałek czerwonej papryki
cebula
przyprawy
keczup
1 jajko
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do przesianej mąki
wymieszanej z solą, dolać olej i zagnieść ciasto.
Pieczarki podsmażyć na maśle i doprawić sola oraz pieprzem, parówki
przeciąć na pół, a ser i paprykę w paseczki.
Ciasto rozwałkować na około
1 cm grubości i pociąć na prostokąty takie około 10 cm na 15 cm,
krótszy bok naciąć w paski do połowy szerokości na całej części ciasta
ułożyć parówkę, pieczarki, paprykę, ser oraz cebulę pokrojona w piórka,
polać po tym małą ilością keczupu.
Nadzienie przykryć paseczkami ciasta i
zlepić na boku.
Gotowe bułeczki ułożyć na natłuszczonej blaszce po
wierzchu posmarować jajkiem i posypać przyprawa do pizzy lub zapiekanek.
Bułeczki odstawić na 30 min po czym piec około 20 min w temp. 190st.
Podawać zaraz po upieczeniu.
Już kilkakrotnie wspominałam tutaj, że moja Emilka jest zwolennikiem własnoręcznie wykonanych prezentów i to jeden z nich kartka imieninowa.
Fajne te bułeczki, na pewno by mi bardzo smakowały :)
OdpowiedzUsuńMoim dziewczynom bardzo smakowały :) Pozdrawiam :)
Usuń