Ucierany jabłecznik
Ciasto:
25 dag margaryny
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 szklanka śmietany kremówki
Nadzienie:
1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki cukru
Wykonanie :
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, następnie dodać
cukier i chwilkę razem przesmażyć na koniec dodać cynamon i wystudzić.
Ciasto:
Margarynę rozpuścić i wystudzić.
2 jajka i 1 żółtko utrzeć z cukrem do
białości, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i do
pieczenia i ucierać w trakcie dodać śmietankę i przestudzoną margarynę.
Formę do pieczenia 28cm na 24 cm wysmarować tłuszczem i wysypać tartą
bułką na dno wylać połowę ciasta i piec w temp. 180 st 20 min po tym
czasie ciasto wyjąc z piekarnika posmarować pozostałym białkiem, wyłożyć
na nie całą masę jabłkowa i wylać resztę ciasta.
Wstawić jeszcze raz do
piekarnika na 25-30 min i dopiec ciasto po upieczeniu posypać sporą
ilością cukru pudru.
ślicznie wygląda ten Twój jabłecznik :)))
OdpowiedzUsuńdziękuję za dodanie wpisu do akcji "Zimowe Jabłuszka" i pozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Olinka miło mi, że ciasto się podoba :)
Usuń