Pierwszy raz w moim życiu śniadanie Wielkanocne będzie w moim domu przez te wszystkie lata na mojej głowie było tylko ciasto bo wszyscy spotykali się u mamy. W tym roku ja muszę stanąć na wysokości zadania i ugościć rodzinę więc już zaczynam myśleć czym nowym zabłysnąć i wykombinowałam dzisiaj na próbę takie bułeczki zamiast tradycyjnego pieczywa. Udały się znakomicie były mięciutkie, pachnące i lekko pikantne, próba udana i bułeczki mogą zagościć na Świątecznym stole bo mogą spełnić jeszcze rolę pięknej dekoracji.
Wielkanocne gniazdka
25 dag mąki pełnoziarnistej
2 dag drożdży
2 czubate łyżeczki tartego chrzanu
1 łyżeczka soli morskiej z ziołami
1 szczypta przyprawy ognistej mieszanki lub inna ostra przyprawa
2 łyżki oleju
150 ml ciepłej wody
Dodatkowo;
4 jajka
olej
sól morska
Wykonanie:
Jajka ugotować tak na pół twardo i po wystudzeniu obrać.
Drożdże rozkruszyć do mąki, dodać chrzan, sól i przyprawę, dolać olej
oraz wodę, zagnieść ciasto i odstawić na 40 min do wyrośnięcia.
Stolnicę
delikatnie posypać mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto, następnie
podzielić je na cztery porcje i utoczyć wałeczki z których zrobić
gniazdko na środku ułożyć obrane jajko i przełożyć na wysmarowanej
tłuszczem blaszce po wierzchu posmarować olejem i posypać solą morską oraz
kilkoma listkami świeżego majeranku.
Przygotowane gniazdka zostawić
jeszcze na kilka minut, następnie piec w temp. do 200 st około 15 min.
Fajny pomysł muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńU mnie właśnie siedzą w piekarniku tak sobie wymyśliłam, że jutro je podam z żurkiem.
Usuń