Wielkanocne gniazdka
25 dag mąki pełnoziarnistej
2 dag drożdży
2 czubate łyżeczki tartego chrzanu
1 łyżeczka soli morskiej z ziołami
1 szczypta przyprawy ognistej mieszanki lub inna ostra przyprawa
2 łyżki oleju
150 ml ciepłej wody
Dodatkowo;
4 jajka
olej
sól morska
Wykonanie:
Jajka ugotować tak na pół twardo i po wystudzeniu obrać.
Drożdże rozkruszyć do mąki, dodać chrzan, sól i przyprawę, dolać olej oraz wodę, zagnieść ciasto i odstawić na 40 min do wyrośnięcia.
Stolnicę delikatnie posypać mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto, następnie podzielić je na cztery porcje i utoczyć wałeczki z których zrobić gniazdko na środku ułożyć obrane jajko i przełożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce po wierzchu posmarować olejem i posypać solą morską oraz kilkoma listkami świeżego majeranku.
Przygotowane gniazdka zostawić jeszcze na kilka minut, następnie piec w temp. do 200 st około 15 min.

Fajny pomysł muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńU mnie właśnie siedzą w piekarniku tak sobie wymyśliłam, że jutro je podam z żurkiem.
Usuń