Uhahane ciasto:)
Ciasto:
8 jajek
3/4 szklanki cukru
1.5 szklanki mąki
6 łyżeczek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
600 ml śmietany 30%
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
3/4 szklanki ajerkoniaku
Masa cukrowa:
6 dkg margaryny
12 dag mąki
20 dag cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
barwnik spożywczy żółty i brązowy
Dodatkowo:
brzoskwinie w syropie
dżem brzoskwiniowy
Wykonanie:
Ciasto:
Białka jajek ubić na sztywno z 1 szczyptą soli do ubitych białek dodać
cukier i nadal ubijać, aż masa będzie biała i szklista. Do ubitych
białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać, następnie ostrożnie połączyć
z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto
wylać do dużej tortownicy najmniej 25 cm średnicy i piec około 45 min w temp 180st.
Masa śmietankowa:
Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i żelatyną rozpuszczoną w małej
ilości wody do ubitej śmietany ostrożnie dodać ajerkoniak.
Masa cukrowa do dekoracji:
Margarynę rozpuścić i zagotować z 1/2 szklanki wody, dodać do gotującej
się wody mąkę i szybko wymieszać, następnie chwilkę uprażyć cały czas
mieszając do gorącej masy dodać żelatynę i cały czas mieszać, aż się
rozpuści jak masa jest jeszcze ciepła dodać porcjami cukier puder i
zagnieść gładką i plastyczną masę którą podzielić i odpowiednio
zabarwić.
Upieczone ciasto przeciąć na trzy krążki i nasączyć syropem z brzoskwiń,
krążki ciasta smarować kremem śmietankowym i posypać brzoskwiniami
pokrojonymi w dużą kostkę. Wierzch ciasta posmarować dżemem
brzoskwiniowym, przykryć cienko rozwałkowaną żółtą masą plastyczną i
ozdobić masą brązową z brązowej robimy obwódkę ciasta, oczy i uśmiech z
resztek żółtej masy ulepić łapki.
Ciasto odstawić do lodówki do zastygnięcia.
rewelacja!
OdpowiedzUsuńhahaha:) ja też się na jego widok uśmiecham:D
OdpowiedzUsuńFaktycznie uhahane to ciasto.Gratuluję pomysłu!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) fajnie, że się podobało.
OdpowiedzUsuń