Kurczę niby taka kolacja jest mało zdrowa, ale za to jaka smaczna :) Moje córcie lubią racuchy bardzo, choć ponoć te najlepsze robi babcia:), ale moimi też nie gardzą. Mam nadzieję, że moje racuszki też kiedyś doczekają się miana najlepszych :), ale puki co jeszcze się do tego tytułu tak bardzo nie spieszę choć mając już prawie pełnoletnią córkę to pewnie już bliżej jak dalej.
Racuszki z makiem
1 szklanka mleka
2.5 szklanki mąki
1/4 szklanki maku
2 łyżki cukru
2 jajka
2 dag drożdży
dodatkowo;
olej do smażenia
cukier puder do posypania
ewentualnie dowolny dżem
Wykonanie:
Mleko delikatnie podgrzać i
rozpuścić w nim drożdże, wymieszać z cukrem i jajkami, następnie dosypać
suchy mak i przesianą mąkę, dokładnie wszystko wymieszać starając się
wtłoczyć w ciasto dużo powietrza(ciasto jest gęste), wymieszane ciasto
odstawić do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i
kłaść łyżką porcję ciasta formując małe placuszki, smażyć na złoty
kolor.
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem
pudrem.
Moje dzieci lubią na gorącą z kleksem dżemu ja na zimno
przekrojone jak bułka i posmarowane masłem.
fajne:)
OdpowiedzUsuń