Wieniec wielkanocny
1/2 kg mąki tortowej
1/2 szklanki
1 szklanka słodkiej śmietany
5 dag stopionego masła
1 szczypta soli
2 żółtka
3 dag drożdży
Dodatkowo:
śmietana słodka do posmarowania ciasta około 2 łyżki
Wykonanie:
Śmietankę delikatnie podgrzać i wkruszyć do niej drożdże które dokładnie rozetrzeć z dodatkiem 1 łyżki mąki i 1 łyżki cukru, odstawić do podrośnięcia rozczynu. Resztę mąki przesiać i wymieszać z cukrem i szczyptą soli, dodać żółtka, wyrośnięty rozczyn i zacząć zagniatać pod koniec dodać stopione i przestudzone masło. Zagnieść gładkie, lśniące ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie podzielić podzielić na dwie części i każdą z nich delikatnie rozciągnąć na wałeczki i spleść je razem. Formę z kominkiem wysmarować i ostrożnie, aby nie zepsuć plecionki ułożyć w niej ciasto, po wierzchu posmarować śmietanką i można dodatkowo posypać makiem . Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia .
Ciasto piec do 30 min w temp 180-190st.
z masełkiem musi być pycha
OdpowiedzUsuńps.warto zrezygnować z weryfikacji słownej, bo wnerwia.