Gofry na słono
25 dag gotowanych ziemniaków
2 jajka
12 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
1 szczypta soli
Wykonanie:
Ugotowane, zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub skręcić przez
maszynkę, ważne jest, aby były gładkie bez wyczuwalnych grudek mogą też
być oczywiście ziemniaki które nam zostały z wcześniejszego obiadu. Masę
ziemniaczaną wymieszać z żółtkami oraz mlekiem i stopionym masłem, mąkę
z proszkiem do pieczenia przesiać i wymieszać solą, następnie połączyć z
masą ziemniaczaną na koniec delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno
białkami.
Nagrzać gofrownicę i delikatnie ją natłuścić przed wlaniem pierwszej
porcji ciasta, smażyć gofry na złoty kolor.
Takie gofry nadają się doskonale jako zastępstwo dla pieczywa na
kanapki, moja córka nawet przykryła je serem i zapiekła jak zapiekankę.
brzmi bardzo dobrze - nietypowo - czyli to co lubię - trzeba to przetestowac:)
OdpowiedzUsuńgofry na ziemniakach są ciekawe bardzo.
OdpowiedzUsuńwarto usunąć weryfikację słowną