Czasami trzeba zrobić i śniadanko na słodko, aby nabrać sił na cały dzień i takie właśnie śniadanko było dzisiaj w moim domku. Drugi powód jest taki, że jeszcze mam spore zapasy mrożonych owoców i najwyższa pora je wykorzystać, a nie ma lepszego sposobu jak takie słodkości.
Placuszki z porzeczkami
1. 1/4 szklanki mąki
1.1/4 szklanki kefiru
1 jajko
1/4 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 garść mrożonej aronii
1 garść mrożonych porzeczek
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania ewentualnie dżem
Wykonanie:
Przesiać mąkę i na sucho wymieszać z
cukrem i proszkiem do pieczenia, następnie dodać jajko, olej i kefir,
wszystko dokładnie ubić( ma mieć konsystencję gęstej śmietany), do
gotowego ciasta dodać owoce
i ostrożnie wymieszać. Patelnie nagrzać i tylko natłuścić olejem, na
gorącą patelnię lać porcje ciasta takie, aby po usmażeniu były małe
placuszki, smażyć na złoty kolor, podawać gorące posypane cukrem pudrem
lub z dżemem.
Zazdroszczę owowcowych zapasów i takich placuszków na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń