Tort z truskawkami i czekoladą
Ciasto:
10 jaj
1 szklanka mąki tortowej
2 budynie śmietankowe3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mus truskawkowy:
80 dag mrożonych truskawek
2 galaretki truskawkowe
1 łyżeczka żelatyny
1/2 szklanki cukru
bita śmietana:
350 ml śmietany 30%
2 śmietany w proszku np. śnieżki
1 opakowanie czekoladowych kropelek lub grubo pokrojona gorzka czekolada
dodatkowo:
1 szklanka śmietany 30%
1/2 łyżeczki żelatyny
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki cukru pudru
wino truskawkowe do nasączenia
Wykonanie;
Ciasto:
Białka oddzielić i ubić na
sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i nadal
ubijać, Kiedy mamy już sztywną białą bezę to delikatnie
połączyć ją z żółtkami i przesianą mąką wymieszaną z budyniem i
proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać do dużej tortownicy i piec około
40-45 minut w temp. 180-190st.
Mus truskawkowy:
Galaretki i żelatynę
rozpuścić w szklance wody
lub najlepiej odlać płyn z truskawek który powstał jak się rozmrażały,
zagotować i w tym rozpuścić galaretki. Truskawki rozmrozić, odlać
nadmiar soku i zmiksować z cukrem, następnie wymieszać z galaretką.
Bita
śmietana:
Śmietanę 30% ubić razem ze Śnieżką i wymieszać z czekoladą .
Upieczone i ostudzone ciasto przeciąć na trzy krążki i dokładnie
nasączyć je winem truskawkowym. Dolny krążek ciasta umieścić na paterze i
wyłożyć na nim gęsty mus truskawkowy, przykryć drugim i posmarować bitą
śmietaną na koniec położyć ostatni krążek ciasta. Cały tort posmarować
ubitą śmietaną z cukrem pudrem i żelatyną rozpuszczoną w małej ilości
wody( ja dodatkowo zabarwiłam na różowo barwnikiem), zrobić dekoracyjne
róże dokoła tortu i w środek wlać trzecią galaretkę rozpuszczoną w
mniejszej ilości wody jak jest podana na opakowaniu, dowolnie ozdobić i
dokładnie schłodzić.
smakowity
OdpowiedzUsuń