czwartek, 12 kwietnia 2012

Tort z bakaliami i czekoladą

Jak przystało na święto czekolady u mnie tez coś z czekoladą :), może nie leje  się strumieniami, ale ciasto jest pełne pysznych rzeczy i masa jest cudownie czekoladowa w smaku.


Tort z bakaliami i czekoladą                                                

1 szklanka mąki tortowej 
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

6 jajek 
2 łyżki suchego maku 
2 łyżki sypkiej kawy rozpuszczalnej 
5 dag rodzynek w czekoladzie 
5 dag orzechów laskowych 
Krem czekoladowy;
2 żółtka jajek
1/2 szklanki cukru pudru kakaowego
10 dag czekolady mlecznej 
25 dag masła
Dodatkowo:
1/2 słoika dżemu wiśniowego
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
Białka z 6 jajek ubić z cukrem na sztywną bezę, ubite białka ostrożnie połączyć z 6 żółtkami. Mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia wymieszać razem, a następnie przesiać i bardzo delikatnie połączyć z ubitymi jajkami. Ciasto podzielić na trzy części, do pierwszej dodać rodzynki oraz orzechy laskowe, wymieszać i wylać na dno wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy około 25cm, następnie wylać ciasto wymieszane z suchą kawą i na wierzch wylać ostatnią część ciasta z dodatkiem maku.
 Piec w temp. 190st około 30-35min, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
 Krem czekoladowy: 
Na garnku z gorącą woda postawić miskę i utrzeć   2 żółtka jajek z cukrem pudrem, do utartych żółtek dodać czekoladę połamaną w mniejsze kawałki i cały czas ucierać do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstanie gęsta masa czekoladowa. Następnie ściągnąć miskę z kremem z garnka z gorącą wodą i ostudzić. Masło utrzeć w osobnej misce na gładki krem. Do przestudzonej masy czekoladowej dodać utarte masło i ucierać, aż powstanie gładki krem.

 Upieczone i ostudzone ciasto wyjąć z formy dołem do góry i przeciąć na dwa krążki które nasączyć kawą rozpuszczalną. Dolny posmarować cienką warstwą dżemu i większą połową kremu czekoladowego, przykryć drugim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu, dowolnie udekorować lub tylko posypać startą czekoladą, przed podaniem schłodzić w lodówce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody