Jak przystało na święto czekolady u mnie tez coś z czekoladą :), może nie leje się strumieniami, ale ciasto jest pełne pysznych rzeczy i masa jest cudownie czekoladowa w smaku.
Tort z bakaliami i czekoladą
1 szklanka mąki tortowej
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
2 łyżki suchego maku
2 łyżki sypkiej kawy rozpuszczalnej
5 dag rodzynek w czekoladzie
5 dag orzechów laskowych
Krem czekoladowy;
2 żółtka jajek
1/2 szklanki cukru pudru kakaowego
10 dag czekolady mlecznej
25 dag masła
Dodatkowo:
1/2 słoika dżemu wiśniowego
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
Białka
z 6 jajek ubić z cukrem na sztywną bezę, ubite białka ostrożnie
połączyć z 6 żółtkami. Mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia wymieszać
razem, a następnie przesiać i bardzo delikatnie połączyć z ubitymi
jajkami. Ciasto podzielić na trzy części, do pierwszej dodać rodzynki
oraz orzechy laskowe, wymieszać i wylać na dno wysmarowanej tłuszczem
tortownicy o średnicy około 25cm, następnie wylać ciasto wymieszane z
suchą kawą i na wierzch wylać ostatnią część ciasta z dodatkiem maku.
Piec w temp. 190st około 30-35min, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy
ciasto jest już upieczone.
Krem czekoladowy:
Na garnku z gorącą woda postawić miskę i utrzeć 2 żółtka jajek z
cukrem pudrem, do utartych żółtek dodać czekoladę połamaną w mniejsze
kawałki i cały czas ucierać do momentu, aż czekolada się rozpuści i
powstanie gęsta masa czekoladowa. Następnie ściągnąć miskę z kremem z
garnka z gorącą wodą i ostudzić. Masło utrzeć w osobnej misce na gładki
krem. Do przestudzonej masy czekoladowej dodać utarte masło i ucierać,
aż powstanie gładki krem.
Upieczone i ostudzone ciasto wyjąć z formy
dołem do góry i przeciąć na dwa krążki które nasączyć kawą
rozpuszczalną. Dolny posmarować cienką warstwą dżemu i większą połową
kremu czekoladowego, przykryć drugim krążkiem ciasta. Wierzch i boki
tortu posmarować resztą kremu, dowolnie udekorować lub tylko posypać
startą czekoladą, przed podaniem schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz