Ciasto z mandarynkami
Ciasto:
6 jajek
1.5 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
Masa:
70 dag mandarynek
1/4 szklanki cukru
1 łyżka żelatyny1 szklanka mocnej i dobrej herbaty
Bita śmietana:
Bita śmietana:
1/2 litra śmietany 30%
1 łyżeczka żelatyny
20 dag białej czekolady
dodatkowo herbata do nasączenia ciasta
Wykonanie:
Ciasto:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczyty soli i 6 łyżkami wody
do ubitych białek dodać cukier i nadal ubijać, aż powstanie sztywna
beza. Następnie delikatnie wymieszać ją z żółtkami jajek i z przesianą
mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na koniec dodać olej. Ciasto
wylać do wyłożonej papierem formy i piec w temp, 190 st ja piekłam na
"oko" bo kolejny raz zapomniałam sprawdzić czas.
Masa:
Mandarynki obrać ze skórek i zmiksować oraz wymieszać z cukrem. W
gorącej herbacie rozpuścić żelatynę i wlać do mandarynek, wymieszać i
odstawić, aby nam troszkę zgęstniało.
Śmietana:
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody i ubić razem ze śmietaną
do ubitej na sztywno śmietany dodać białą czekoladę startą na drobnych
oczkach tarki, wymieszać. (gdyby dla kogoś była za mało słodka śmietana
to oczywiście może ją dosłodzić)
Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na dwa krążki i nasączyć je
herbatą, następnie jeden krążek ułożyć ponownie w formie w której to
piekliśmy i wyłożyć na nim całą, gęstą masę mandarynkową na to połowę
bitej śmietany i przykryć drugim krążkiem ciasta, wstawić do lodówki do
zastygnięcia ciasta, kiedy ciasto zastygnie wyjąć je z formy i ozdobić
resztą bitej śmietany, można jeszcze użyć innych dekoracji, wtedy ciasto
nabierze odświętnego wyglądu
Bardzo ciekawe połączenie smaków! Wygląda bardzo okazjonalnie!
OdpowiedzUsuńAleż pyszota....bardzo ciekawie i apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńJak na bajkowych ilustracjach -obrazkach -opis apetyczny -wyjątkowy
OdpowiedzUsuń