Bananowe ciasteczka zrobione na próbę nie do odtworzenia bo do przepisu wkradł się błąd :(
2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 jajko
1/2 szklanki rozgniecionych bananów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta cynamonu
Dodatkowo:
mleko
cukier
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz pogniecione banany i jajko. Zagnieść gładkie ciasto, schłodzić je kilka godzin w lodówce, następnie rozwałkować na 1 cm grubości i wyciąć ciastka, ułożyć je na natłuszczonej blaszce, posmarować mlekiem i posypać po wierzchu grubą warstwą cukru.
Piec do uzyskania złotego koloru w temp. 180st.
super!!!! kocham wypieki z bananami. Wpisuję do zapamiętania :)
OdpowiedzUsuńBananów w wersji 'na krucho' jeszcze nie próbowałam, a wygląda całkiem fajnie! :)
OdpowiedzUsuńO proszę :) następne wspaniałości :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że tak sądzisz :)
Usuńile tej margaryny siekamy z cukrem ? :)
OdpowiedzUsuńI tu jest problem bo ciasteczka robiłam tylko raz i nie pamiętam ile jej ma być, zresztą dopiero teraz zauważyłam, że zapomniałam tutaj podać ilość margaryny, a przepis w oryginale gdzieś się zapodział :(
UsuńJuż zabrałam się za robienie tych ciasteczek a tu brak pełnego przepisu... Proponuję skasować ten przepis lub go zmodyfikować.
OdpowiedzUsuńMoże masz i rację, ale blog stanowi dla mnie coś w rodzaju pamiętnika nie tylko spis przepisów i po dokładnym wczytaniu wiadomo, że jest z błędem.
UsuńPozdrawiam i przepraszam za kłopot jaki sprawił Tobie przepis