środa, 11 kwietnia 2012

Rolada z pomarańczami

Ta rolada to taka wydaje mi się nawet udana próba pokombinowania z masą która bardzo mi smakuje i wydaje się być otwarta na zmiany bo wystarczy zmienić smak galaretki i już mamy inne ciasto.
Wykorzystałam już ją w wersji cytrynowej do ciasta teraz w pomarańczowej do rolady i myślę, że na tym nie koniec :)


Rolada z pomarańczami

 Ciasto:
 3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
Masa pomarańczowa:
1 szklanka śmietany 18% 
1 galaretka pomarańczowa 
1/2 szklanki cukru 
1/2 margaryny 
Dodatkowo:
1 szklanka śmietany 30% 
10 dag białej czekolady
plasterki pomarańczy
Wykonanie:
Ciasto:
Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie ostrożnie połączyć z żółtkami, przesianą mąką pszenna wymieszaną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
 Ciasto ostrożnie rozsmarować na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
 Ja tradycyjnie piekłam na oko, ale nie trwało to dłużej jak 8-10 min w temp.180st, po upieczeniu jeszcze gorące zwinąć w roladę i zostawić do wystudzenia.
 Masa pomarańczowa:
 Margarynę rozpuścić z cukrem i kiedy się zagotuję dodać śmietanę i galaretkę, mieszając zagotować.
 Bita śmietana:
 Śmietanę kremówkę zagotować z czekoladą i kiedy wystygnie ubić na sztywno.

 Zimną roladę rozwinąć i posmarować ją zimną i gęstą już masą, ponownie zwinąć i wierzch posmarować bitą śmietaną, dowolnie udekorować. Przed krojeniem dobrze schłodzić, aby masa w cieście dokładnie zastygła.







1 komentarz:

  1. mmmm ale pyszna musi być, jeszcze nigdy rolady nie robiłam.
    warto usunac weryfikacje obrazkowa.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody