Dla mnie nie ma lepszego śniadania jak świeża bułeczka z masełkiem lub dżemem i nie mam na myśli tylko takich kupionych, choć te też są pyszne. Czasami tak mam (zdaniem mojej rodziny zdecydowanie za rzadko :)), że wstaję wcześnie i zanim dzieci powstają do szkoły w kuchni już pachną bułeczki.
Kukurydziane bułeczki
25 dag mąki pszennej
25 dag mąki kukurydziane
1 jajko
5 dag masła
1 łyżka cukru
1\2 łyżeczki soli
2,5 dag drożdży
1 szklanka mleka
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Z drożdży, mleka cukru i 1 łyżki
mąki zrobić zaczyn drożdżowy i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi
swoją objętość. Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą oraz solą,
dodać jajko stopione masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy, zagnieść
gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie z
ciasta formować malutkie podłużne bułeczki, wierzch bułeczek delikatnie
ponacinać i posmarować olejem, przełożyć na natłuszczoną blaszkę i
odstawić jeszcze na kilka minut do wyrośnięcia
Piec około 20-30 min w temp.180st
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz