środa, 27 marca 2013

Wielkanocne gniazdka

Pierwszy raz w moim życiu śniadanie Wielkanocne będzie w moim domu przez te wszystkie lata na mojej głowie było tylko ciasto bo wszyscy spotykali się u mamy. W tym roku ja muszę stanąć na wysokości zadania i ugościć rodzinę więc już zaczynam myśleć czym nowym zabłysnąć i wykombinowałam dzisiaj na próbę takie bułeczki zamiast tradycyjnego pieczywa. Udały się znakomicie były mięciutkie, pachnące i lekko pikantne, próba udana i bułeczki mogą zagościć na Świątecznym stole bo mogą spełnić jeszcze rolę pięknej dekoracji.

Wielkanocne gniazdka


25 dag mąki pełnoziarnistej 
2 dag drożdży 
2 czubate łyżeczki tartego chrzanu 
1 łyżeczka soli morskiej z ziołami 
1 szczypta przyprawy ognistej mieszanki lub inna ostra przyprawa 
2 łyżki oleju 
150 ml ciepłej wody 
Dodatkowo; 
4 jajka 
olej 
sól morska 
Wykonanie:
 Jajka ugotować tak na pół twardo i po wystudzeniu obrać.
 Drożdże rozkruszyć do mąki, dodać chrzan, sól i przyprawę, dolać olej oraz wodę, zagnieść ciasto i odstawić na 40 min do wyrośnięcia.
Stolnicę delikatnie posypać mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto, następnie podzielić je na cztery porcje i utoczyć wałeczki z których zrobić gniazdko na środku ułożyć obrane jajko i przełożyć  na wysmarowanej tłuszczem blaszce po wierzchu posmarować olejem i posypać solą morską oraz kilkoma listkami świeżego majeranku.

Przygotowane gniazdka zostawić jeszcze na kilka minut, następnie piec w temp. do 200 st około 15 min.



2 komentarze:

  1. Fajny pomysł muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie właśnie siedzą w piekarniku tak sobie wymyśliłam, że jutro je podam z żurkiem.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody