Domowy chlebek ala pitta
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki oleju
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z solą, sodą oraz proszkiem do pieczenia, jajka ubić z mlekiem i olejem, a następnie dodać do suchych składników i zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto po zagnieceniu rozwałkować na 1 cm grubości i przy pomocy małej miseczki wyciąć krążki z ciasta, następnie delikatnie nakłuć je widelcem w kilku miejscach.
Patelnie z grubym dnem dobrze nagrzać i po zmniejszeniu palnika smażyć nasze chlebki z dwóch stron na złoty kolor ( dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy są gotowe, patyczek ma być suchy)
Po przestudzeniu delikatnie naciąć tak, aby powstała nam taka kieszeń i napełnić je dowolnymi składnikami ja lubię z warzywami po wierzchu polanymi majonezem i keczupem.
Wyglądają bardzo smacznie :) aczkolwiek to są raczej podpłomyki niż chlebki pita :) chlebki pita robi się na drożdżach i piecze w piekarniku, wtedy "puchną" i samoistnie robi się w nich kieszonka :)
OdpowiedzUsuńDlatego Mirabelko widnieje przy nich "ala" pitta, aczkolwiek były pyszne :)
UsuńMoże i nie są takie dokładnie jak kupne, ale z pewnością były pyszne. Na zdjęciach wyglądają świetnie.
OdpowiedzUsuńDaleko im do kupnych, ale były pyszne :)
Usuń