Bułeczki na słono
Ciasto:
1/2 kg maki pszennej
5 dag drożdży
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek oleju aromatyzowanego czosnkiem i bazylią
Dodatkowo:
5 długich parówek lub 10 krótkich
30 dag pieczarek
kilka plastrów żółtego sera
1 łyżka masła
kawałek czerwonej papryki
cebula
przyprawy
keczup
1 jajko
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do przesianej mąki wymieszanej z solą, dolać olej i zagnieść ciasto.
Pieczarki podsmażyć na maśle i doprawić sola oraz pieprzem, parówki przeciąć na pół, a ser i paprykę w paseczki.
Ciasto rozwałkować na około 1 cm grubości i pociąć na prostokąty takie około 10 cm na 15 cm, krótszy bok naciąć w paski do połowy szerokości na całej części ciasta ułożyć parówkę, pieczarki, paprykę, ser oraz cebulę pokrojona w piórka, polać po tym małą ilością keczupu.
Nadzienie przykryć paseczkami ciasta i zlepić na boku.
Gotowe bułeczki ułożyć na natłuszczonej blaszce po wierzchu posmarować jajkiem i posypać przyprawa do pizzy lub zapiekanek.
Bułeczki odstawić na 30 min po czym piec około 20 min w temp. 190st. Podawać zaraz po upieczeniu.
Fajne te bułeczki, na pewno by mi bardzo smakowały :)
OdpowiedzUsuńMoim dziewczynom bardzo smakowały :) Pozdrawiam :)
Usuń