Słoneczne bułeczki
320 ml mleka
5 dag masła
55 dag mąki
8 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
2 dag drożdży
Dodatkowo:
puszka brzoskwiń
jajko
cukier perlisty
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać i wymieszać z drożdżami dodać cukier oraz 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut. Mąkę przesiać, dodać rozczyn jajko oraz rozpuszczony i przestudzony tłuszcz, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto delikatnie rozciągnąć na podsypanej mąką stolnicy i wyciąć kubkiem krążki, dnem mniejszej szklanki na środku zrobić delikatne wgłębienie.
Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blaszce po wierzchu posmarować ubitym jajkiem i w miejscu wgłębienia ułożyć plasterki brzoskwiń.
Bułeczki jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia, przed pieczeniem brzeg bułeczek posypać cukrem. Piec w temp. 190 st około 15-20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz