czwartek, 14 sierpnia 2014

Dżem z papierówek

Dla moich dziewczyn nie ma lepszego śniadania jak chlebek z dżemem bo przecież "siła w dżemie dżemie :) " Owoców teraz sporo więc mama musiała pokonać ostatnie lenistwo i przygotować kilka lub kilkanaście słoiczków tych smakołyków.


Dżem z papierówek

3 kg jabłek
1/2 kg cukru
2 opakowania kandyzowanej skórki pomarańczowej
sok z 1 pomarańczy
wykonanie:
Jabłka umyć i pociąć na kawałki tylko usuwając gniazda nasienne i ewentualne uszkodzenia bez obierania skórki, dolać do nich 1 szklankę wody, przykryć i rozgotować. Kiedy jabłka są rozgotowane to jeszcze gorące przecieramy przy pomocy przecieraka, teraz mus zleci na dół, a wszystko inne zostanie na sitku. Do przetartych jabłek dodajemy sok z pomarańczy, cukier i stawiamy na małym palniku gdzie bardzo często mieszając smażymy do odpowiedniej gęstości na koniec dodajemy skórkę kandyzowaną i dokładnie mieszamy.
Dżem przekładamy do słoików i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.


2 komentarze:

  1. Nie ma to jak domowy dżemik, papierówki uwielbiam.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody