Dla moich dziewczyn nie ma lepszego śniadania jak chlebek z dżemem bo przecież "siła w dżemie dżemie :) " Owoców teraz sporo więc mama musiała pokonać ostatnie lenistwo i przygotować kilka lub kilkanaście słoiczków tych smakołyków.
Dżem z papierówek
3 kg jabłek
1/2 kg cukru
2 opakowania kandyzowanej skórki pomarańczowej
sok z 1 pomarańczy
wykonanie:
Jabłka umyć i pociąć na kawałki tylko usuwając gniazda nasienne i ewentualne uszkodzenia bez obierania skórki, dolać do nich 1 szklankę wody, przykryć i rozgotować. Kiedy jabłka są rozgotowane to jeszcze gorące przecieramy przy pomocy przecieraka, teraz mus zleci na dół, a wszystko inne zostanie na sitku. Do przetartych jabłek dodajemy sok z pomarańczy, cukier i stawiamy na małym palniku gdzie bardzo często mieszając smażymy do odpowiedniej gęstości na koniec dodajemy skórkę kandyzowaną i dokładnie mieszamy.
Dżem przekładamy do słoików i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Nie ma to jak domowy dżemik, papierówki uwielbiam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Wszystko co domowe to najlepsze :)
Usuń