piątek, 22 sierpnia 2014

Cynamonowe muffiny

Dzisiaj muffinki w wykonaniu mojej nastolatki, a przepis pochodzi z bogatych zbiorów Nigelli. Tradycyjnie dziewczyny się zachwycały, a ja i owszem zjadłam jedną przy kubku kawy, ale szału nie widziałam choć wyglądały uroczo :)


Cynamonowe muffiny 

1,5 szklanki mąki pszennej
1/5 szklanki zwykłego cukru
1/5 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
118 ml mleka
112 gram roztopionego masła
dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady
1 łyżeczka  mleka
Wykonanie:
Przesiać mąkę i na sucho wymieszać ją z dodatkiem szczypty soli, cukrem i proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce dobrze razem wymieszać mleko, jajko i masło na koniec do płynnych składników dodać cynamon i po wymieszaniu wlać do mąki przy pomocy łyżki wszystko dokładnie wymieszać.
Formę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 3/4 wysokości ciastem.
Piekarnik nagrzać do 180st i piec muffiny około 15 minut
po upieczeniu i wystudzeniu po wierzchu polać je delikatnie rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z mlekiem.




4 komentarze:

  1. Mniam ale pysznie wyglądają :-) moje ulubione smaki :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie piękne zdjęcia. Porywam jedną muffinkę.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiały pachnieć cudownie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody