piątek, 14 grudnia 2012

Mini ciasteczka

Przed Świętami odkopuję stare przepisy bo czasami o nich zapomniałam, a warto do nich wracać bo były pyszne. Dzisiaj malutkie i troszkę pracochłonne ciasteczka, ale szczerze polecam je zrobić bo ciasteczka oprócz tego, że są pyszne to jeszcze cudownie wyglądają na Świątecznym stole w towarzystwie pierników czy makowców.

Mini ciasteczka 

3 szklanki mąki 
1. 1/4 szklanki cukru 
2 jajka 
3/4 szklanki kakao 
1 szczypta soli 
30 dag margaryny 
dodatkowo: 
lukier 
polewa czekoladowa 
marmolada wieloowocowa 
kolorowe posypki


Wykonanie:
 Margarynę schłodzić i zimną pokroić w kostkę oraz posiekać z cukrem, mąkę wymieszać z kakao i przesiać, dodać do margaryny razem z solą i jajkami, zagnieść szybko ciasto i schłodzić w lodówce tak 2-3 godz.
 Stolnicę i wałek lekko podsypać mąką i cienko rozwałkować ciasto, kieliszkiem lub małą foremką- kółeczkiem wyciąć krążki i ułożyć na blaszce, nie trzeba zostawiać dużych odstępów bo ciastka nie rosną bardzo.
 Piec w temp.180 kilka minut, wystudzić.

 Zimne ciastka smarować marmoladą i sklejać po dwa, górę ciastek polać polewą lub lukrem i dowolnie udekorować. Ciastka najlepiej smakują po kilku dniach są malutkie i ładne, jeśli zapakujemy je odpowiednio to nadają się nawet na prezent bo przypominają czekoladki.



Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

3 komentarze:

  1. U mnie z kolorowymi posypkami będzie krucho,ale ciastka tak ładnie wyglądają,że chyba grzechem byłoby się nie skusić choć spróbować ich zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam nawet bez posypek bo są pyszniutkie, ale tak jak wspomniałam potrzebują kilka dni na zmiękniecie jak pierniczki. Moje są kolorowe ze względu na dzieci:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody