sobota, 29 grudnia 2012

Ciasto miodowe

Ciasto zna wiele osób i choć moda na jego wykonanie minęła już kilka lat temu ja nadal od czasu do czasu przygotowuję  dla swojej rodziny takie ciasto.
Miodownik bo tak u mnie się mówi na to ciasto im dłużej postoi tym jest lepsze więc jeśli zrobimy go na Święta to po nich dopiero pysznie smakuje.


Ciasto miodowe


ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1/2 kostki margaryny
3 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
3 płaskie łyżeczki sody
Masa:
25 dag masła
1.5 szklanki mleka
1/2 szklanki kaszki mannej
3/4 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
3/4 słoika dżemu  jagodowego
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać cukier i sodę, wymieszać na sucho. Margarynę pokroić w kostkę i razem z jajkami oraz płynnym miodem dodać do suchych składników, zagnieść ciasto i podzielić na trzy części, następnie je rozwałkować i kolejno upiec ( na papierze) Piec w temp. 180st na złoty kolor.

Masa:
Zagotować mleko i ugotować na nim gęstą kaszkę którą trzeba dobrze wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na krem w trakcie dodając porcjami zimną kaszką i ucierać do momentu uzyskania gładkiego kremu.

 Spód ciasto posmarować całą masą z kaszki, przykryć drugim plackiem i na nim rozsmarować dżem, przykryć trzecim plackiem , dobrze docisnąć, wierzch ciasta polać polewą czekoladową i dowolnie ozdobić u mnie ciasto jest posypane sporą ilością krokantu orzechowego.

Ciasto najlepiej smakuje po kilku dniach kiedy zmięknie i wszystkie smaki się połączą.










7 komentarzy:

  1. faktycznie coś w tym jest, że moda na ciasta mija, ale dobrze, że się jednak wraca do takich pysznych smaków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami warto powrócić do tych starych, dobrych przepisów bo jednak one mają coś w sobie i zawsze możemy przybliżyć je młodszemu pokoleniu.

      Usuń
  2. A może wtedy młodsze pokolenie w nich zasmakuje i znów staną się modne? :)
    W mojej rodzinie nikt nie piekł takiego ciacha i chętnie skosztowałabym Twojego Iwonko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas to ciasto miało taki wielki bum jakieś 20 lat w tył i wszyscy na wszystkie wielkie okazje je piekli teraz to przepis zapomniany, ale ja od czasu do czasu do niego wracam. Jest przy nim troszkę pracy, ale polecam bo jest pyszne, zaraz po upieczeniu jest twarde, ale 2-3 dni mu wystarczą na nabranie wilgoci.

      Usuń
  3. na pewno pyszne. a wygląda ekstra!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest bardzo pyszne po odstaniu kilku dni rozpływa sie w ustach

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody