Tak pozostając w temacie ciasteczek dzisiaj polecam takie kruche i malutkie ciasteczka z cudownym smakiem skórki pomarańczowej:)
Śmietankowo-pomarańczowe ciasteczka
Ciasto:
75 dag mąki
25 dag cukru
25 dag margaryny
1 jajko
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu pomarańczowego
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok pomarańczowy
dodatkowo do dekoracji skórka pomarańczowa
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz jajko, śmietanę i
kilka kropli aromatu pomarańczowego, szybko zagnieść kruche ciasto i
schłodzić.
Schłodzone ciasto rozwałkować na około 1/2 cm, foremka wyciąć
ciastka i ułożyć na natłuszczonej blaszce.
Piekarnik rozgrzać do temp
około 190st i piec ciasteczka na złoty kolor.
Upieczone i ostudzone ciasteczka posmarować lukrem i ozdobić skórką
pomarańczową.
Lukier:
W kubku utrzeć cukier puder z niewielką ilością
soku pomarańczowego, sok należy dodawać bardzo ostrożnie bo lukier ma być gęsty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz