Dzisiaj nic specjalnego nie przygotowałam, ale mam taki przepis godny polecenia nie są to może obwarzanki jak z Krakowskiego rynku, ale są pyszne. Najlepsze są jeszcze ciepłe bo potem troszkę twardnieją, ale ja i tak je lubię :)
Obwarzanki
1/2 kg mąki
1 szklanka wody
3 dag drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
cukier
mak
Wykonanie:
W 1 szklance ciepłej wody rozpuścić drożdże, mąkę przesiać i wymieszać
na sucho z solą i cukrem dodać do niej drożdże i zagnieść gładkie
ciasto. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, następnie podzielić na
porcję i utoczyć z nich wałeczki z których zwinąć obwarzanki które
przykryć i zostawić jeszcze na 30 min do wyrośnięcia.
W garnku
zagotować wodę z cukrem (1 łyżeczka cukru na litr wody) do gotującej
się wody wkładać obwarzanki i gotować około 2 min.
Delikatnie wyjąć z
garnka, odsączyć z wody i posypać makiem.
Piec 15 min w temp 150-160st.
Można zamiast maku po upieczeniu posmarować lukrem.
Uwielbiam! :D
OdpowiedzUsuńA Twoje wygladaja jak z najlepszej piekarni! :)
Też bardzo lubię i dziękuje bo daleko im do oryginału.
Usuń