Dostałam ostatnio od firmy Dan Cake pyszne ciasto makowe, wszystkim bardzo smakowało wiec postanowiłam spróbować sama zrobić coś podobnego. Wyszło mi całkiem coś innego:) nie mniej jednak bardzo pysznego :)
Makowy keks
Ciasto;
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki maku
3/4 szklanki cukru
4 jajka
3/4 kostki margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu migdałowego
Sos czekoladowy:
20 dag czekolady mlecznej
3 łyżki śmietany 30%
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz suchym makiem, cały czas ubijać dodając na zmianę suche składniki z rozpuszczona i przestudzoną margaryną na koniec dodać aromat migdałowy.
Długą formę do keksa wysmarować tłuszczem i wysypać np. tarta bułką, przełożyć do niej ciasto i piec w temp. 180st około 60 min.
Sos czekoladowy:
Śmietankę podgrzać, ale nie zagotować w gorącej śmietance rozpuścić kawę
i przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i delikatnie
połączyć z zimną śmietanką, wstawić do lodówki na minimum 2 godz, aby
sos był zimny i troszkę w tym czasie zastygnie.
Upieczone i wystudzone ciasto polać sosem czekoladowym po wierzchu i dodatkowo przed podaniem na każdej porcji umieścić kleks z sosu.
Autorstwa mojego czyli Iwony:)
Przepis dodaję do akcji
Uwielbiam takie makowe ciasta - pyszności :)
OdpowiedzUsuń