Dzisiaj to dogodziłam rodzince na całego, zresztą nawet ja sama z trudem się powstrzymuję od zaglądania do lodówki bo tam się kryją cudne makowe babeczki z obłędnie pysznym kremem. Krem wyszedł boski no po prostu boski :) obawiam się tylko tego, ze jak będę chciała powtórzyć takie słodkości to już mi taki cudowny nie wyjdzie. Krem wymaga troszkę cierpliwości bo przygotowanie jego wcale nie było proste i bardzo czasochłonne, ale było warto poświęcić ten czas.
Makowe babeczki
Krem:
15 dkg margaryny lub masła
10 dag chałwy
2 białka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
ciasto:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki maku
dodatkowo:
kilka łyżek konfitury wiśniowej
Wykonanie:
Ciasto:
Białka jajek ubić na sztywno z odrobiną soli, następnie dodać cukier i
dalej ubijać do uzyskania sztywnej bezy. Kiedy białka są bardzo
dokładnie ubite delikatnie połączyć je z żółtkami i następnie z
przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia na sam koniec dodać
suchy mak.
Ciastem napełnić malutkie foremki do babeczek.
Piec około 10
min w temp. 180st.
Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch posmarować cienką warstwą konfitury i
nałożyć ozdobnie krem po czym całość dowolnie ozdobić.
Krem:
Białka jajek wymieszać z cukrem i postawić miskę na garnku z gorącą wodą
i mieszać do rozpuszczenia się cukru w tym czasie białka się zagrzeją
więc trzeba je wystudzić i zimne ubić na sztywna bezę do bezy dodawać po
kawałeczku margarynę i cały czas ucierać w trakcie masa wygląda jak
zwarzona, ale nie trzeba się tym przejmować tylko dalej ucierać bo masa
połączy się w całość i zgęstnieje do gotowego kremu dodać kakao i
rozkruszoną chałwę wszystko dokładnie wymieszać i przed nałożeniem na
babeczki schłodzić w lodówce.
makowe muszą być pyszne :) na dodatek z konfiturą mmm...<3
OdpowiedzUsuńByły pyszne :) bo już wszystkie zjedzone :)
UsuńWyglądaja bardzo kusząco więc porywam kilka do kawki :)
OdpowiedzUsuń