Sznycle z indyka z grzybami
50 dag fileta z indyka
około 20 dag obgotowanych grzybów leśnych
½ cebuli
1 szklanka śmietany 30%
2 łyżki masła
2 -3 łyżki oleju
kilka gałązek naci z zielonej pietruszki
przyprawy
dodatkowo:
mąka pszenna
wykonanie:
około 20 dag obgotowanych grzybów leśnych
½ cebuli
1 szklanka śmietany 30%
2 łyżki masła
2 -3 łyżki oleju
kilka gałązek naci z zielonej pietruszki
przyprawy
dodatkowo:
mąka pszenna
wykonanie:
Filet pokroić w plastry i lekko rozbić trzonkiem od noża (
nie tak jak na kotlety schabowe) , następnie delikatnie posypać je solą
oraz pierzem cytrynowym i obtoczyć w
mące. Patelnie rozgrzać, wlać na nią olej i na gorącym obsmażyć mięso na złoty kolor.
Grzyby oczyść pokroić
i obgotować w wodzie z dodatkiem soli, następnie dobrze odcedzić z wody. W większej patelni rozpuścić masło i
podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy cebula się zeszkli dodać
odsączone z wody grzyby, dosypać ½
łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu
ziołowego oraz ¼ łyżeczki suszonego tymianku, wymieszać i mieszając smażyć
wszystko kilka minut. Do podsmażonych grzybów z cebulką dolać śmietanę, ułożyć
podsmażone mięso oraz gałązki pietruszki i dusić kilka minut, sos ma zgęstnięć,
a mięso się udusić do miękkości. Na
koniec potrawę ewentualnie doprawić do smaku i przed podaniem posypać posiekaną
zieloną pietruszką.
ale apetycznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń