czwartek, 29 września 2016

Sznycle z indyka z grzybami

Ten rok zdecydowanie nie jest u nas grzybowy, ale jesień przed nami i wszystko może się jeszcze  zmienić. Z namiastką grzybów jakie miałam zrobiłam takie pyszne jedzonko.




Sznycle z indyka z grzybami

50 dag fileta z indyka
około 20 dag obgotowanych grzybów leśnych
½ cebuli
1 szklanka śmietany 30%
2 łyżki masła
2 -3 łyżki oleju
kilka gałązek naci z zielonej pietruszki
przyprawy
dodatkowo:
mąka pszenna
wykonanie:
Filet pokroić w plastry i lekko rozbić trzonkiem od noża ( nie tak jak na kotlety schabowe) , następnie delikatnie posypać je solą oraz  pierzem cytrynowym i obtoczyć w mące. Patelnie rozgrzać, wlać na nią olej i na gorącym obsmażyć  mięso na złoty kolor.
Grzyby oczyść  pokroić i obgotować w wodzie z dodatkiem soli, następnie dobrze odcedzić z wody.  W większej patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy cebula się zeszkli dodać odsączone z wody grzyby, dosypać  ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczkę  pieprzu ziołowego oraz ¼ łyżeczki suszonego tymianku, wymieszać i mieszając smażyć wszystko kilka minut. Do podsmażonych grzybów z cebulką dolać śmietanę, ułożyć podsmażone mięso oraz gałązki pietruszki i dusić kilka minut, sos ma zgęstnięć, a mięso się udusić do miękkości.  Na koniec potrawę ewentualnie doprawić do smaku i przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody