Jaglane kotleciki z cukinią
1 woreczek kaszy jaglanej
40 dag cukinii
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
przyprawy
dodatkowo:
bułka tarta
olej
wykonanie:
Kaszę ugotować w sporej ilości osolonej wody i po ugotowaniu dobrze wystudzić. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki i dobrze odcisnąć, następnie dodać do kaszy razem z bułką tarta i jajkami, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
Z masy uformować małe kotleciki i obtoczyć w bułce tartej
po obtoczeniu od razu kotleciki kłaść na rozgrzany na patelni olej i obsmażyć na złoty kolor z dwóch stron.
Rumiane kotlety przełożyć na blaszkę i dopiec w piekarniku 180st około 10 minut.
Podawać z sosem czosnkowym lub innym zimnym sosem jogurtowym.
Kocham wszystko co związane z kasza jaglaną, a do tego jeszcze cukinia. Jestem w niebie. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie. :) https://jaglusia.wordpress.com/
Świetna alternatywna dla tradycyjnego kotleta mięsnego! Z chęcią wypróbuję przepis. Dzięki za wspólny Błyskawiczny Piątek :)
OdpowiedzUsuńCukinię można przemycić do wielu potraw, nie wiem tylko, dlaczego tak rzadko to robię . Kotleciki wyglądają pieknie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe kotleciki :-)
OdpowiedzUsuń