Herbatniczki
34 dag mąki pszennej
20 dag cukru
18 dag masła
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
kilka kropli aromatu śmietankowego
2 łyżki kakao
wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej szczyptę soli oraz cukier, następnie dołożyć pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka i wodę. Szybko zagnieść ciasto, podzielić je na pół do jednej części dodać aromat, a do drugiej kakao i ponownie zagnieść z dodatkami. Ciasto schłodzić minimum godzinę w lodówce.
20 dag cukru
18 dag masła
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
kilka kropli aromatu śmietankowego
2 łyżki kakao
wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej szczyptę soli oraz cukier, następnie dołożyć pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka i wodę. Szybko zagnieść ciasto, podzielić je na pół do jednej części dodać aromat, a do drugiej kakao i ponownie zagnieść z dodatkami. Ciasto schłodzić minimum godzinę w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką
blacie i wyciąć ciasteczka, im ciasto będzie cieńsze tym ciasteczka będą
bardziej chrupiące.Ciastka ułożyć na wyłożonej papierem blaszce i piec w temp.
180st około 8-10 minut do momentu zezłocenia.
Ale super ciasteczka.
OdpowiedzUsuńSkąd masz takie fajne foremki, nigdzie nie widziałam podobnych :) A herbatniki piękne po prostu, az szkoda jeść .
OdpowiedzUsuńBardzo fajne są te foremki, polecam, a herbatniczki pyszne nie tylko ładne. Tutaj można je kupić i nawet cena fajna jak za 4 listki http://dekoracjeaga.pl/wykrawacze-listki-rozne-p-18.html
UsuńUrocze :) jesień zbliza się wielkimi krokami :)
OdpowiedzUsuń