czwartek, 1 września 2016

Pszenny chlebek z kefirem

Domowy, pachnący i bardzo prosty w przygotowaniu chlebek to coś czego mi dzisiaj potrzeba.



Pszenny chlebek z kefirem

1 kg mąki pszennej
10 dag drożdży
2 łyżki ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżka soli
2 jajka
600 ml kefiru
wykonanie:
Drożdże rozetrzeć  z ciepłą wodą i cukrem, mąkę przesiać i wymieszać z solą, następnie dodać drożdże, jajka i kefir. Ciasto wychodzi dosyć twarde więc najlepiej wyrabiać je przy pomocy robota z końcówką haka, ciasto wyrabiać kilka minut i po wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia.
Dwa koszyczki rozrostowe wysypać mąką, wyrośnięte ciasto podzielić na pół i uformować bochenki.
Chleb ułożyć w koszyczkach miejscem zlepienia do góry i odstawić pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do temp.200st i na ogrzaną blachę wyłożyć wyrośnięte bochenki
na dnie ustawić naczynie z woda i piec chleb około 40 minut.

 

11 komentarzy:

  1. chleb zawodowy:) Wspaniały! I jak dużo kefiru, musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleb jest pyszny, a kefiru tak jak podane w przepisie 600 ml

      Usuń
  2. Nie ma to jak domowe pieczywo! Chlebki wyglądają wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam ten smak i zapach co działa na mnie jak najlepsze poprawiacze humoru 😊

      Usuń
  3. Nie ma to jak pyszny domowy chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam jak apetycznie wygląda :-) porywam kromeczkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. A te koszyczki jakie duże: :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje są wielkości małego chleba w sklepie.

      Usuń
  6. A jak długo ciasto rośnie? tak mniej więcej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy tej pogodzie to po godzinie ciasto z miski chce wyjść 😊

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody