Pszenny chlebek z kefirem
1 kg mąki pszennej
10 dag drożdży
2 łyżki ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżka soli
2 jajka
600 ml kefiru
wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z ciepłą wodą i cukrem, mąkę przesiać i wymieszać z solą, następnie dodać drożdże, jajka i kefir. Ciasto wychodzi dosyć twarde więc najlepiej wyrabiać je przy pomocy robota z końcówką haka, ciasto wyrabiać kilka minut i po wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia.
Dwa koszyczki rozrostowe wysypać mąką, wyrośnięte ciasto podzielić na pół i uformować bochenki.
Chleb ułożyć w koszyczkach miejscem zlepienia do góry i odstawić pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
10 dag drożdży
2 łyżki ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżka soli
2 jajka
600 ml kefiru
wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z ciepłą wodą i cukrem, mąkę przesiać i wymieszać z solą, następnie dodać drożdże, jajka i kefir. Ciasto wychodzi dosyć twarde więc najlepiej wyrabiać je przy pomocy robota z końcówką haka, ciasto wyrabiać kilka minut i po wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia.
Dwa koszyczki rozrostowe wysypać mąką, wyrośnięte ciasto podzielić na pół i uformować bochenki.
Chleb ułożyć w koszyczkach miejscem zlepienia do góry i odstawić pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do temp.200st i na ogrzaną blachę wyłożyć
wyrośnięte bochenki
na dnie ustawić naczynie z woda i piec chleb około 40
minut.
chleb zawodowy:) Wspaniały! I jak dużo kefiru, musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńChleb jest pyszny, a kefiru tak jak podane w przepisie 600 ml
UsuńNie ma to jak domowe pieczywo! Chlebki wyglądają wspaniale :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten smak i zapach co działa na mnie jak najlepsze poprawiacze humoru 😊
UsuńNie ma to jak pyszny domowy chlebek :)
OdpowiedzUsuńDokładnie 😊
OdpowiedzUsuńMniam jak apetycznie wygląda :-) porywam kromeczkę :-)
OdpowiedzUsuńA te koszyczki jakie duże: :-)
OdpowiedzUsuńMoje są wielkości małego chleba w sklepie.
UsuńA jak długo ciasto rośnie? tak mniej więcej.
OdpowiedzUsuńPrzy tej pogodzie to po godzinie ciasto z miski chce wyjść 😊
Usuń