niedziela, 25 września 2016

Czekoladowo-czekoladowy tort

Tort na pewno nie jest dla tych co liczą kalorie bo słodka bomba kaloryczna. Ogrom czekolady z nutką kawy i % po jednym kawałku tylko zdrowy rozsądek powstrzymuje mnie od sięgnięcia po jeszcze jedną porcję.

Czekoladowo-czekoladowy tort 

biszkopt jasny:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
biszkopt ciemny:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
krem do przełożenia:
500 ml śmietany 30%
30 dag serka homogenizowanego naturalnego
20 dag mlecznej czekolady
3 łyżki sypkiej kawy rozpuszczalnej
5 dag mielonych orzechów włoskich
1 łyżka spirytusu
krem do dekoracji:
20 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
15 dag gorzkiej czekolady
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
30 ml spirytusu
dodatkowo:
1 słoik kwaśnego dżemu wiśniowego 
3/4 szklanki płynnej kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka spirytusu
wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier i ubijać do momentu uzyskania szklistej bezy, następnie do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej, bardzo delikatnie wymieszać i przelać do okrągłej formy 20 cm średnicy.
W taki sam sposób przygotować ciemne ciasto i piec w temp. 180st około 30-35 minut po upieczeniu wystudzić i oba ciasta przeciąć na dwa krążki nasączyć kawa wymieszaną z alkoholem.

Do 3/4 szklanki kawy rozpuszczalnej przygotowanej z 2 łyżeczek sypkiej kawy po wystudzeniu dodać spirytus i wymieszać.

Krem do przełożenia:
Czekoladę mleczną rozpuścić  w miseczce nad para lub w mikrofali i przestudzić do płynnej, ale przestudzonej czekolady dodać spirytus i wymieszać.
 Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z serkiem homogenizowanym, następnie małymi porcjami dodawać płynną czekoladę i delikatnie wszystko ze sobą połączyć. Przygotowany krem podzielić na pół i do jednej porcji dodać sypką kawę rozpuszczalną, a do drugiej mielone orzechy i dokładnie wymieszać.
Krem do dekoracji:
Gorzką czekoladę rozpuścić i wymieszać z kawa rozpuszczalną  przestudzić, masło utrzeć z cukrem i szczypta soli  na puszysty krem do gładkiego kremu dodać płynną czekoladę, wymieszać i na koniec dodać alkohol.

Jeden krążek ciasta ułożyć na paterze, zamknąć na nim obręcz tortownicy i wyłożyć na nim cały krem czekoladowy z dodatkiem orzechów i przykryć drugim kolorem ciasta które posmarować dżemem, przykryć kolejnym krążkiem ciasta, następnie krem z dodatkiem kawy i ostatni krążek ciasta. Złożone na przemian i posmarowane kremami oraz dżemem ciasto lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia kremu. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki  i delikatnie ściągamy z niego obręcz, wierzch i boki smarujemy równa warstwą kremu do dekoracji i dowolnie ozdabiamy, a następnie ponownie chłodzimy.












3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody