Ucierane z białą czekoladą i śliwkami
125 g
margaryny
175 gram
białej czekolady
100 gram
cukru
200 gram
mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
4 jajka
około 10 sztuk dowolnych ciemnych śliwek u
mnie renklody
lukier:
lukier:
1 szklanka
cukru pudru
niewielka ilość soku z cytryny
dodatkowo:
niewielka ilość soku z cytryny
dodatkowo:
Garść
posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Czekoladę
z margaryną rozpuścić w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą, kiedy
uzyskamy gładką masę to zdjąć z garnka i wystudzić.
Przestudzoną
masę czekoladową wymieszać z cukrem i jajkami, następnie połączyć z przesianą
mąką połączoną z proszkiem do pieczenia.
Śliwki
oddzielić od pestek i pociąć na ćwiartki.
Prostokątną
formę taką jak do keksa około 30 cm długości wysmarować tłuszczem i wylać do niej całe ciasto na wierzchu
poukładać śliwki i pozwolić, aby same się "utopiły".
Piec w temp.
180st około 40-45 minut do suchego patyczka.
Po wystudzeniu ciasto polać lukrem, posypać orzechami i
odstawić do zastygnięcia lukru.
Lukier : cukier puder ucieramy z dodatkiem soku z cytryny do momentu uzyskania gładkiego i płynnego lukru.
Lukier : cukier puder ucieramy z dodatkiem soku z cytryny do momentu uzyskania gładkiego i płynnego lukru.
Mmm, wygląda bosko! Jestem pewna, że by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńW tak paskudną pogodę jak dziś, zapotrzebowanie na czekoladę jest większe;) Pyszne ciacho
OdpowiedzUsuńTo prawda 😊
UsuńMmm... wygląda baaardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń