W moim domu zupy krem nie są podawane zbyt często, a to tylko dlatego, że nie jesteśmy bardzo " zupowi". Jednak kiedy za oknem robi się zimno i dni stają się coraz krótsze to z miłą chęcią sięgamy po parującą miseczkę.
Zupa krem
4 ziemniaki
1 marchew
1/2 pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
kilka gałązek zielonej pietruszki
1mały brokuł
dodatkowo;
1 pieczony filet z kurczaka
1/2 szklanki śmietany 12% kwaśnej
przyprawy
5 kromek podsuszonego chleba
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
wykonanie:
Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę oraz seler pokroić w plasterki i wrzucić do garnka, dodać pozostałą zieleninę oraz brokuł podzielony na różyczki, zalać 1 litrem bulionu warzywnego. Garnek przykryć pokrywką i gotować do momentu, aż warzywa będą bardzo miękkie, następnie całość dokładnie zmiksować, śmietanę wymieszać z niewielką ilością zupy i wlać do garnka, zagotować i doprawić do smaku sola oraz pieprzem ja do tej zupy używam pieprzu kolorowego. W czasie kiedy zupa się gotuje przygotowujemy grzanki, chleb pokroić w drobną kosteczkę, masło stopić na patelni, dodać czosnek w całości z łupinką i wrzucić na nią pokrojony chleb, mieszając obsmażyć go ze wszystkich stron na złoty kolor. Czosnek po usmażeniu grzanek wyciskamy na patelnię i mieszamy z grzankami.
Mięso z kurczaka pokroić w kostkę i ułożyć na dnie miseczki, zalać gorącą zupą i podawać z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz