Czekoladowo-malinowa rolada
ciasto:
4 jajka
8 dag cukru
5 dag mąki tortowej
1 budyń czekoladowy
1 łyżka oleju
krem:
500 ml śmietany 30%
1 opakowanie kremu śmietankowego o smaku malinowym
dodatkowo:
maliny
cukier puder
wykonanie:
Jajka ubić z dodatkiem szczypty soli i cukru, ubijać do momentu powstania puszystej masy, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym i delikatnie wymieszać na koniec dodać olej.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto i wyrównać. Piec w temp. 180st około 10 minut po upieczeniu ciasto wyjąć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwinąć w roladę, odstawić do wystudzenia.
Zimną śmietanę ubić z dodatkiem kremu śmietankowego zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzone ciasto rozwinąć i delikatnie zdjąć papier, posmarować kremem i posypać malinami, ponownie zwinąć roladę, zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Przed podaniem roladę posypać cukrem pudrem.
Rolady były tez u dziewczyn:
Na ciasteczkowych papierach
Esmeralda ze smakiem
Moje wypieki i nie tylko
Różowa kuchnia
Moje domowe kucharzenie
Ewusiowe smaki
oraz Elżbieta Wieczorkiewicz
Fantastyczna.....szkoda, że maliny w ogrodzie chorują i się kończy ich zbiór...ale może uda się jeszcze ją zrobić....
OdpowiedzUsuńRolada pierwsza klasa! Zjadłabym taką bardzo chętnie :)
OdpowiedzUsuńCzekolada, owoce to jest to, co lubię najbardziej. Dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńWpadam na kawałek roladki..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńWspaniałe połączenie czekolady i malin. Dziękuje za wspólne pieczenie. :)
OdpowiedzUsuń