czwartek, 22 września 2016

Kluski z gruszkami

Jeśli macie zabiegany dzień i mało czasu na przygotowanie obiadu to przyda się coś szybkiego. Kluseczki jakie dzisiaj proponuję są proste i szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo smaczne bo są taką szybszą wersją knedli z owocami.





























Kluski z gruszkami

50 dag mąki pszennej
¾ szklanki mleka
2 jajka
szczypta sody i szczypta soli
dodatkowo:
2 duże gruszki
wykonanie:
Gruszki obrać i pokroić w większą kostkę.
Mąkę przesypać do miski, dodać sodę i sól, wymieszać, następnie dodać  żółtka jajek i mleko przy pomocy łyżki wymieszać jednolite ciasto. Białka jajek ubić na sztywno i dodać  do ciasta, delikatnie połączyć   na koniec  dodając   pokrojoną  gruszkę.
W większym garnku zagotować sporą  ilość wody i lekko ją osolić przy pomocy łyżki kłaść na gotującą się wodę porcje ciasta i gotować kluski do momentu wypłynięcia. Jeśli w trakcie wrzucania ciasta będziemy maczać  łyżkę w gotującej się wodzie to ciasto będzie nam się ładnie od niej odklejało.
Po ugotowaniu kluski wyjąć na talerz osaczając je z nadmiaru wody, lekko przestudzić i podawać  z dodatkiem jogurtu naturalnego.  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody