Kluski z gruszkami
50 dag mąki pszennej
¾ szklanki mleka
2 jajka
szczypta sody i szczypta soli
dodatkowo:
2 duże gruszki
wykonanie:
Gruszki obrać i pokroić w większą kostkę.
Mąkę przesypać do miski, dodać sodę i sól, wymieszać, następnie dodać żółtka jajek i mleko przy pomocy łyżki wymieszać jednolite ciasto. Białka jajek ubić na sztywno i dodać do ciasta, delikatnie połączyć na koniec dodając pokrojoną gruszkę.
W większym garnku zagotować sporą ilość wody i lekko ją osolić przy pomocy łyżki kłaść na gotującą się wodę porcje ciasta i gotować kluski do momentu wypłynięcia. Jeśli w trakcie wrzucania ciasta będziemy maczać łyżkę w gotującej się wodzie to ciasto będzie nam się ładnie od niej odklejało.
¾ szklanki mleka
2 jajka
szczypta sody i szczypta soli
dodatkowo:
2 duże gruszki
wykonanie:
Gruszki obrać i pokroić w większą kostkę.
Mąkę przesypać do miski, dodać sodę i sól, wymieszać, następnie dodać żółtka jajek i mleko przy pomocy łyżki wymieszać jednolite ciasto. Białka jajek ubić na sztywno i dodać do ciasta, delikatnie połączyć na koniec dodając pokrojoną gruszkę.
W większym garnku zagotować sporą ilość wody i lekko ją osolić przy pomocy łyżki kłaść na gotującą się wodę porcje ciasta i gotować kluski do momentu wypłynięcia. Jeśli w trakcie wrzucania ciasta będziemy maczać łyżkę w gotującej się wodzie to ciasto będzie nam się ładnie od niej odklejało.
Po ugotowaniu kluski wyjąć na talerz osaczając je z nadmiaru
wody, lekko przestudzić i podawać z
dodatkiem jogurtu naturalnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz