poniedziałek, 5 września 2016

Ciasto ucierane z białą czekoladą

Takie jesienne ciasto, ale w końcu ta pora roku zbliża się do nas wielkimi krokami, a ciasto słodkie i pyszne choć śliweczki nadają im nutkę kwaśności.





























Ucierane z białą czekoladą i śliwkami

125 g margaryny
175 gram białej czekolady
100 gram cukru
200 gram mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
 około 10 sztuk dowolnych ciemnych śliwek u mnie renklody
lukier:
1 szklanka cukru pudru
niewielka ilość soku z cytryny
dodatkowo:
Garść posiekanych orzechów włoskich 
Wykonanie:
 Czekoladę z margaryną rozpuścić w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą, kiedy uzyskamy gładką masę to zdjąć z garnka i wystudzić.
 Przestudzoną masę czekoladową wymieszać z cukrem i jajkami, następnie połączyć z przesianą mąką połączoną z proszkiem do pieczenia. 
Śliwki oddzielić od pestek i pociąć na ćwiartki.
Prostokątną formę taką jak do keksa około 30 cm długości wysmarować tłuszczem i  wylać do niej całe ciasto na wierzchu poukładać śliwki i pozwolić, aby same się "utopiły". 
Piec w temp. 180st około 40-45 minut do suchego patyczka.
Po wystudzeniu ciasto polać lukrem, posypać orzechami i odstawić do zastygnięcia lukru.
Lukier : cukier puder ucieramy z dodatkiem soku z cytryny do momentu uzyskania gładkiego i płynnego lukru. 




4 komentarze:

  1. Mmm, wygląda bosko! Jestem pewna, że by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W tak paskudną pogodę jak dziś, zapotrzebowanie na czekoladę jest większe;) Pyszne ciacho

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm... wygląda baaardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody