Ciasto powinno się nazywać "Bajeczne" , ale chyba już takie jest i dlatego to ma i inną nazwę. Pyszne przez bardzo wielkie P i nic więcej na jego temat nie powiem bo słowa nie oddadzą jego smaku.
Orzechowa kosteczka
ciasto:
7 białek
7 łyżek cukru
6 łyżek mąki tortowej
15 dag mielonych orzechów włoskich
15 gram proszku do pieczenia
krem:
7 żółtek
7 łyżek cukru
2 kisiele cytrynowe
1/2 litra mleka
20 dag masła
dodatkowo:
300 ml śmietany 30%
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki cukru pudru
3/4 szklanki nutelli
1/2 szklanki mleka
herbatniki czekoladowe
wykonanie:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier i nadal ubijać. Do ubitych białek dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy, bardzo delikatnie wszystko połączyć i przelać do wyłożonej papierem blaszki ( 33 cm na 22 cm). Pieczemy w 170st przez 12 minut.
Krem:
Żółtka jajek, kisiel w proszku i 1 szklankę mleka dokładnie wymieszać, drugą szklankę mleka zagotować i na gotujące się mleko wylać mieszankę, gotować jak budyń, następnie wystudzić od czasu do czasu mieszając, aby nie zrobił się kożuch. Masło utrzeć na krem w trakcie dodając zimny budyń.
Upieczony i wystudzony spód z ciasta posmarować nutellą i wyłożyć na niej herbatniki, przy pomocy pędzla posmarować ciastka mlekiem i wyłożyć na nich cały krem budyniowy.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić, śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Bitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać i posypać orzechami, schłodzić w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.
wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńOrzechy i czekolada przełamane cytrynowym kremem- bardzo ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńMmm, te wszystkie warstwy musiały bajecznie ze sobą współgrać :)
OdpowiedzUsuńJakie świetne ciasto :)
OdpowiedzUsuńPyszne:) Zamieszę niebawem również u siebie:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń