Ostatnio zaprzyjaźniamy się ze szpinakiem i dzisiaj z okazji Światowego Dnia Makaronu u nas makaron i szpinak w jednym daniu.
Makaron ze szpinakiem
1 mała cukinia
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
4 plasterki szynki konserwowej
30 dag liści szpinaku świeżego
1 szczypta płatków chili
2 łyżki oliwy
200 ml jogurtu naturalnego
sól, pieprz
zielona pietruszka
3-4 pomidory
30 dag makaronu pełnoziarnistego
wykonanie:
Cebulę pokroić w drobna kosteczkę, cukinię w większą kostkę, a szynkę konserwową w paseczki. Na patelni podgrzać oliwę i wrzucić na nią cebulę, szynkę i posiekany drobno czosnek, wymieszać i podsmażyć wszystko 2-3 minuty, dodać cukinię i smażyć kolejne 4 minuty.
Szpinak umyć i odsączyć dobrze z wody, lekko przesiekać i wrzucić na patelnię, dodać chili i smażyć na patelni do momentu zmniejszenia się objętości szpinaku na koniec dolać jogurt, wymieszać i doprawić.
Makaron ugotować w sporej ilości osolonej wody i po odcedzeniu wrzucić do sosu, dokładnie wymieszać i po wierzchu posypać zieloną pietruszką i cząstkami pomidorów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz