Ciasto miało być polane lukrem, ale nie udało mi się go zrobić bo rodzince wystarczył sam cukier puder :)
Ciasto budyniowo-jabłkowe
ciasto:
25 dag margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
1 litr mleka
3 budynie śmietankowe
6 łyżek cukru
1 kg jabłek
wykonanie;
Margarynę utrzeć z cukrem na krem w trakcie ucierania dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie porcjami dodać do kremu cały czas ucierając na małych obrotach miksera. Białka jajek ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki.
Budyń wymieszać z cukrem i 1 szklanką mleka, pozostałe mleko zagotować i na gotujące się mleko wlać rozmieszany proszek budyniowy, mieszając ugotować gęsty budyń.
Formę do pieczenia najlepiej mniejszą bo ja miałam ( 33 cm na 22 cm) i była troszkę za duża wyłożyć papierem do pieczenia i wylać 1/2 ciasta, następnie wyłożyć na ciasto jabłka i wylać gorący budyń, równo rozsmarować i na gorący budyń wylać pozostałe ciasto.
Piec w rozgrzanym do 175 st piekarniku około 50 minut po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Bardzo lubię ciasta z budyniem, nie przytrafiło mi się jednak łączyć z jabłkami. W każdym razie , nie jadłam jeszcze :)
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz budyń w ciastach to na pewno będzie Tobie smakować
UsuńCiasto niebo w gębie dziękuję za super przepis
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam :) dziękuję za skorzystanie z przepisu i serdecznie pozdrawiam :)
Usuń