Troszkę zła pora na dodawanie takiego przepisu, ale kurczę cały czas brak mi czasu wciągu dnia. Kurczak wyszedł bardzo zaskakujący w smaku i powiem szczerze smakował wszystkim.
Kurczak w cydrowo-cebulowym sosie
1 mały kurczak
10 ząbków czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki oregano
1 szczypta chili
2 czerwone cebule
2 białe cebule
mąka pszenna
olej
100 ml cydru
włoszczyzna jak do rosołu
sól
czarny pieprz
wykonanie:
Kurczaka podzielić na porcję, korpus odłożyć na inny raz, a resztę mięsa ułożyć w garnku, dodać do niego włoszczyznę, 1\2 łyżeczki pieprzu i soli, zalać wodą około 1 -2 cm nad mięso i ugotować. Kiedy mięso jest miękkie wyjąć je z garnka i wystudzić. Czosnek razem z łupinami zrumienić na patelni i po wystudzeniu wycisnąć z łupinek, dodać do niego sok z cytryny, oregano oraz 1 łyżeczkę pieprzu i 1/2 łyżeczki soli, 3/4 całej pasty wetrzeć w mięso, a resztę zostawić.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, mięso obtoczyć w mące i osmażyć na złoty kolor na oleju.
Cebulę pokroić w piórka i zrumienić na 1 łyżce oleju, dodać chili i dolać cydr oraz 1 szklankę wywaru z gotowania kurczaka na koniec dołożyć pozostałą pastę czosnkową i gotować do miękkości cebuli.
Obsmażonego kurczaka polać sosem i od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz