środa, 19 października 2016

Kopytka z kurydzianą mąką

Kolejny raz propozycja na obiad po godzinie 19, ale jutro też jest dzień i jutro też może przydać się ten pomysł na pyszne kopysia z pietruszkowym sosem. Jak dla mnie przesadziłam troszkę z chili, ale ja nie lubię ostro więc nie jestem wiarygodna, a całość wyszła pysznie.




























Kopytka z kukurydziana mąką 

kopytka
1,20 kg ziemniaków gotowanych
1 jajko
20 dag mąki kukurydzianej
20 dag mąki pszennej
sos pietruszkowy:
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/2 łyżki soku z cytryny
1/2 pęczka zielonej pietruszki
kawałeczek chili
1 łyżka posiekanych drobno orzechów włoskich 
1 ząbek czosnku
sól,pieprz
Wykonanie:
Oliwę wlać do miseczki i wymieszać z sokiem cytrynowym, następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę  i drobno pokrojone chili oraz posiekaną pietruszkę, a na końcu orzechy, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko oraz mąkę, zagnieść ciasto ( w razie potrzeby dodać więcej mąki bo to zależy od ziemniaków) . Z ciasta uformować wałeczki i przy pomocy noża pokroić małe kopytka. W garnku zagotować sporą ilość osolonej wody i ugotować w niej kopytka, wrzucając je na gotującą się wodę, gotować do momentu wypłynięcia.
Ugotowane kopytka wyjąc z wody, dodać sos pietruszkowy i delikatnie wymieszać tak, aby sos okleił kopytka.


4 komentarze:

  1. A nigdy nie miałam pomysłu na mąkę kukurydzianą :) Kopytka bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To teraz możesz spróbować, nam smakowały.

      Usuń
  2. miałam dziś kopytka na obiad,uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze! Zapraszam na nowy post, tym razem hummus dyniowy! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/17/dyniowy-hummus/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody