Kolejny raz propozycja na obiad po godzinie 19, ale jutro też jest dzień i jutro też może przydać się ten pomysł na pyszne kopysia z pietruszkowym sosem. Jak dla mnie przesadziłam troszkę z chili, ale ja nie lubię ostro więc nie jestem wiarygodna, a całość wyszła pysznie.
Kopytka z kukurydziana mąką
kopytka
1,20 kg ziemniaków gotowanych
1 jajko
20 dag mąki kukurydzianej
20 dag mąki pszennej
sos pietruszkowy:
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/2 łyżki soku z cytryny
1/2 pęczka zielonej pietruszki
kawałeczek chili
1 łyżka posiekanych drobno orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
sól,pieprz
Wykonanie:
Oliwę wlać do miseczki i wymieszać z sokiem cytrynowym, następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno pokrojone chili oraz posiekaną pietruszkę, a na końcu orzechy, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko oraz mąkę, zagnieść ciasto ( w razie potrzeby dodać więcej mąki bo to zależy od ziemniaków) . Z ciasta uformować wałeczki i przy pomocy noża pokroić małe kopytka. W garnku zagotować sporą ilość osolonej wody i ugotować w niej kopytka, wrzucając je na gotującą się wodę, gotować do momentu wypłynięcia.
Ugotowane kopytka wyjąc z wody, dodać sos pietruszkowy i delikatnie wymieszać tak, aby sos okleił kopytka.
A nigdy nie miałam pomysłu na mąkę kukurydzianą :) Kopytka bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńTo teraz możesz spróbować, nam smakowały.
Usuńmiałam dziś kopytka na obiad,uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńNajlepsze! Zapraszam na nowy post, tym razem hummus dyniowy! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/17/dyniowy-hummus/
OdpowiedzUsuń