Pierogi z serem i szpinakiem
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki razowej żytniej typ.2000
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
ciepła woda
farsz:
30 dag świeżego szpinaku
25 dag chudego sera białego
20 dag twarogu wędzonego
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
wykonanie:
Mąki przesypać na stolnicę, dodać sól na środku wbić jajko i dolać oliwę, przemieszać nożem i dolewając ciepłą wodę zagnieść gładkie ciasto ( wodę dolewamy wedle potrzeby bo każda mąka ją inaczej zabiera mi była potrzebna 1 szklanka ) .Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut, aby odpoczęło.
Na patelni podgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę pokrojona w kosteczkę do zrumienionej cebuli dodać umyty i osuszony szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i smażyć całość kilka minut do zmniejszenia się szpinaku i odparowania nadmiaru wody. Do przestudzonego szpinaku dodać pokruszony ser, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem tak na pikantnie, a z solą trzeba uważać bo wędzony ser jest słony.
Ciasto bardzo cieniutko rozwałkować i szklanka wyciąć krążki na każdym krążku ułożyć niewielką ilość farszu i zlepić pierogi.
W garnku zagotować sporą ilość osolonej wody i gotować w niej pierogi u mnie ze względu na ciasto były gotowane około 2 minut od wypłynięcia bo normalnie pierogi gotuje tylko do wypłynięcia na powierzchnię, podawać polane podsmażoną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz