czwartek, 13 października 2016

Ciasto budyniowo-jabłkowe

Ciasto miało być polane lukrem, ale nie udało mi się  go zrobić bo rodzince wystarczył sam cukier puder :)





























Ciasto budyniowo-jabłkowe 

ciasto:
25 dag margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
1 litr mleka
3 budynie śmietankowe
6 łyżek cukru
1 kg jabłek
wykonanie;
Margarynę utrzeć z cukrem na krem w trakcie ucierania dodawać po jednym  żółtku. Mąki  przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie porcjami dodać do kremu cały czas ucierając na małych obrotach miksera. Białka jajek ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem.

Jabłka obrać i pokroić w plasterki.

Budyń wymieszać z cukrem i 1 szklanką mleka, pozostałe mleko zagotować i na gotujące się mleko wlać rozmieszany proszek budyniowy, mieszając ugotować gęsty budyń.

Formę do pieczenia najlepiej mniejszą bo ja miałam ( 33 cm na 22 cm) i była troszkę za duża wyłożyć papierem do pieczenia i wylać 1/2 ciasta, następnie wyłożyć na ciasto jabłka i wylać gorący budyń, równo rozsmarować i na gorący budyń wylać pozostałe ciasto.
Piec w rozgrzanym do 175 st piekarniku około 50 minut po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.



4 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciasta z budyniem, nie przytrafiło mi się jednak łączyć z jabłkami. W każdym razie , nie jadłam jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz budyń w ciastach to na pewno będzie Tobie smakować

      Usuń
  2. Ciasto niebo w gębie dziękuję za super przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak uważam :) dziękuję za skorzystanie z przepisu i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody