Tradycyjne gołąbki są w moim domu bardzo lubiane, ale te w wersji bez mięsa, a tylko z kaszą i grzybami są robione tylko raz w roku i smakują wyjątkowo, polecam.
Gołąbki
20 dag kaszy jęczmiennej
10 dag suszonych grzybów
20 dag pieczarek
10 dag margaryny
1 cebula
4 jajka
1 główka białej kapusty
Wykonanie:
Kapustę sparzyć zdejmując z niej liść po liściu i nożem ściąć z liści twardy główny nerw.
Kaszę opłukać, zalać wodą 1 cm powyżej kaszy dodać łyżeczkę jarzynki i ugotować oraz wystudzić, jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Grzyby suszone namoczyć i ugotować, a po wystudzeniu skręcić przez maszynką, pieczarki pokroić w plasterki, a cebulę w kosteczkę i podsmażyć na margarynie. Zimną kaszę wymieszać z pieczarkami, cebulą oraz grzybami i jajkami, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na sparzonym liściu kapusty kłaść porcję farszu i zwijać gołąbki w dużym garnku ułożyć ciasno gołąbki i zalać je wodą osoloną do smaku i pod przykryciem gotować do miękkości kapusty.
Gołąbki podawać z sosem grzybowym lub pieczarkowym, gołąbki zaraz po ugotowaniu sa pyszne, ale ja lubię je podsmażone na maśle.
Każde gołąbki są pyszne a te z kaszą należą do jednych z najlepszych
OdpowiedzUsuńOj każde to prawda :)
OdpowiedzUsuń