Orzechowy zawijaniec
ciasto:
1 kg mąki pszennej
1 szklanka cukru
5 dag drożdży
2 szklanki mleka
4 jajka
20 dag masła
masa orzechowa:
25 dag mielonych orzechów
3 łyżki cukru
3 łyżki miodu
3/4 szklanki mleka
dodatkowo:
marmolada
wykonanie:
Masło stopić i przestudzić, drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, żółtka jajek utrzeć z pozostałym cukrem. Mąkę przesiać, dodać do niej utarte żółtka, drożdże i ciepłe mleko, wyrabiać wszystko dokładnie pod koniec dodać przestudzony tłuszcz i wyrobić gładkie i lśniące ciasto. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Mleko zagotować z cukrem i miodem zalać nim orze4chy i po wymieszaniu odstawić do wystudzenia i zgęstnienia.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i oddzielić z niego 1/4 całości, większą część ciasta rozwałkować na duży cienki placek i na połowie rozsmarować masę orzechową na drugiej części placka rozsmarować marmoladę
, zaczynając od orzechów zwinąć jak roladę.
Odłożone ciasto utoczyć w cienki wałeczek
i owinąć nim roladę
ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem i zwinąć w wieniec po wierzchu posmarować białkiem i odstawić jeszcze na kilka minut.
Piec 50 minut w 175 st po upieczeniu wystudzić po wierzchu polać lukrem i ozdobić skórką pomarańczową i orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz