poniedziałek, 22 grudnia 2014

Orzechowy zawijaniec

Pachnące drożdżowe ciasto i orzechy to jest to czego nie może zabraknąć na każdym świątecznym stole u mnie nie braknie :)


Orzechowy zawijaniec

ciasto:
1 kg mąki pszennej
1 szklanka cukru
5 dag drożdży
2 szklanki mleka
4 jajka
20 dag masła
masa orzechowa:
25 dag mielonych orzechów
3 łyżki cukru
3 łyżki miodu
3/4 szklanki mleka
dodatkowo:
 marmolada
wykonanie:
Masło stopić i przestudzić, drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, żółtka jajek utrzeć z pozostałym cukrem. Mąkę przesiać, dodać do niej utarte żółtka, drożdże i ciepłe mleko, wyrabiać wszystko dokładnie pod koniec dodać przestudzony tłuszcz i wyrobić gładkie i lśniące ciasto. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Mleko zagotować z cukrem i miodem zalać nim orze4chy i po wymieszaniu odstawić do wystudzenia i zgęstnienia.

Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i oddzielić z niego 1/4 całości, większą część ciasta rozwałkować na duży cienki placek i na połowie rozsmarować masę orzechową na drugiej części placka rozsmarować marmoladę

, zaczynając od orzechów zwinąć jak  roladę.
 Odłożone ciasto  utoczyć w cienki wałeczek
i owinąć nim roladę
 ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem i zwinąć w wieniec po wierzchu posmarować białkiem i odstawić jeszcze na kilka minut.
Piec 50 minut w 175 st po upieczeniu wystudzić po wierzchu polać lukrem i ozdobić skórką pomarańczową i orzechami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody