Pierwsze w tym roku podejście do pierników i coś mi się wydaje, że nie ostatnie :)
Pierniczki są mięciutkie i rozpływają się w ustach.
Pierniczki z marmoladą
1 kg mąki pszennej
8 żółtek
3 białka
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
200 ml śmietany 18%
3 łyżeczki sody
1 opakowanie przyprawy do piernika
25 dag masła
40 dag miodu
dodatkowo:
marmolada
wykonanie:
Kakao wymieszać z przesianą mąką, dodać przyprawę do piernika. Miód zagotować z cukrem, dodać masło i wystudzić, dodać do niego żółtka jajek, następnie wszystko wlać do mąki.W śmietanie rozpuścić sodę i też wlać do mąki na koniec do ciasta dodać ubitą pianę z białek, zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 24 godziny. ( ja wszystko robiłam przy pomocy robota bez brudzenia rąk)
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i szklanką wyciąć krążki na co drugim ułożyć porcję marmolady i przykryć drugim krążkiem, lekko docisnąć boki i foremka w kształcie serduszka wyciąć ciasteczka.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej pierniczki.
Piekarnik nagrzać do 180st i piec około 10-12 minut po upieczeniu dowolnie udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
świetne Ci wyszły;) na pewno są smaczne:)
OdpowiedzUsuńSą pyszne :)
UsuńSuper. :) Czaiłam się żeby je zrobić, może w przyszłym tygodniu... :)
OdpowiedzUsuńSą warte zrobienia, mój mąż po zjedzeniu solidnej porcji w końcu zapytał " a Ty je kupiłaś czy upiekłaś " myślę, ze to miał być komplement :)
UsuńMoje najukochańsze pierniczki! Pięknie Ci wyrosły :)
OdpowiedzUsuń